Inspiratie | Licht in huis brengen

Daklicht bij uitbouw

Daklicht bij uitbouw

Het is vandaag een typische Hollandse winterdag: niet erg koud, maar ook zeker niet erg licht. Een grijs wolkendek verhult de zon die zich ergens daarboven verschuilt. De voorspellingen voor de komende dagen beloven bovendien weinig verandering. Nu heb ik mijn bureau bewust geplaatst voor een groot raam, vanwaar ik uitkijk over de mooie groene omgeving en lekker veel lichtinval heb. Desondanks heb ik de verlichting aangezet; oh mooie lente, wat kijk ik uit naar jouw komst..!

Nu hoeven deze donkere dagen natuurlijk niet alleen maar vervelend te zijn: het kan ook enorm gezellig zijn om op de bank te kruipen met een deken, de kaarsen en muziekje aan en een lekkere kop thee of koffie. Maar toch houden de meesten van ons van veel daglicht in huis, nietwaar? Of dit nu in de donkere winter of de lichte zomer is.

Er zijn voldoende oplossingen voor je interieur te bedenken waarmee je eenvoudig meer licht in huis kunt brengen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor lichte, reflecterende kleuren voor vloeren, wanden, plafonds en meubels, in plaats van absorberende donkere kleuren, voelt je woning al heel anders aan. Denk er ook aan om grote planten en objecten weg te halen uit vensterbanken, voor een maximale lichtinval. Vervang tot slot dichte binnendeuren van leefruimten door bijvoorbeeld mooie stalen deuren met veel glas en je huis voelt al een heel stuk prettiger aan.

Soms is dit echter niet voldoende. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je de woonkamer hebt laten uitbouwen. Je woonkamer is nu dieper geworden en het licht kan het midden van de ruimte niet meer bereiken. De oplossing: een daklicht!

Met een daklicht in de vorm van een lichtstraat of -koepel breng je veel meer licht in huis, daar waar je het nodig hebt. En bovendien een extra dimensie: zit je plotseling vanaf dezelfde bank omhoog naar de voorbijdrijvende wolken te staren.

Lichtkoepel - Foto van Stamers Kontor

Lichtkoepel - Foto van Stamers Kontor

Ik benoem bewust ‘lichtstraat’ en ‘lichtkoepel’ los van elkaar, want er zit wel een verschilletje in.

De lichtkoepel is van oorsprong een matte, gebolde, vierkante, kunststof koepel, die puur was bedoeld voor meer lichtinval, liever dan zicht naar buiten. Tegenwoordig klopt het woord ‘koepel’ in feite niet meer, want er zijn ook vlakke ‘lichtkoepels’ verkrijgbaar, voorzien van glas. Het voornaamste kenmerk van een lichtkoepel, is dat deze bestaat uit één enkel stuk glas, zonder onderbrekingen. Stel je zo’n daklicht eens voor bovenaan een trappartij of om je keukeneiland van meer daglicht te voorzien.

Lichtstraat

Lichtstraat

De lichtstraat kent daarentegen wel onderbrekingen in het glasoppervlak, maar daarmee zijn dan ook weer veel grotere afmetingen te behalen. Een mooi voorbeeld is een uitbouw, waarbij de overgang van bestaand naar nieuw wordt benadrukt met een lichtstrook over de gehele breedte van de uitbouw. En waardoor nu daglicht binnenstroomt middenin je ruimte.

Kortom: voor wie meer licht in huis wil, is dit absoluut de overweging waard en zal het je wooncomfort zeker verhogen.

Bekijk voor meer inspiratiebeelden ook eens mijn Pinterest-bord over daklichten en dakkapellen.

P.S. Ben je benieuwd of daklichten ook bij jouw huis passen? Stuur me een berichtje en dan kunnen we het eens bespreken.