De zon als je beste vriend | Zonnepanelen

alexandru-tudorache-17852-unsplash.jpg

 

Ons kleine landje wordt intussen al verscheidene weken opgevrolijkt door een heerlijk warm zonnetje – niet voor iedereen een zegen, maar voor mij wel: ik HOU van de zon. Ik hou van de warmte, het licht, de energie die ik door m’n aderen voel stromen, gezellige terrasjes met koele wijntjes, struinen over het strand…. Ik kan nog uren doorgaan.

 

Terwijl ik dit schrijf, zit ik dus ook heerlijk buiten op mijn terras met uitzicht op al het (overgebleven) groen in de, toch wel beetje dorre, tuin. Oké, misschien één dag met buien dan…

 

Zeker nu het weer zo mooi is, merk ik bij mijn opdrachtgevers dat dezelfde onderwerpen steeds vaker boven komen drijven: zonnepanelen of reguliere stroomvoorziening, airconditioning of mechanische ventilatie, isolatie – niet alleen tegen de kou, maar ook tegen de hitte. Interessante en dus ook actuele onderwerpen waar ik wat meer licht op wil schijnen.

 

Laten we het vandaag eens hebben over het nut van zonnepanelen. Waarom zou je ervoor kiezen om daar een groot bedrag in te investeren, wanneer reguliere stroomvoorziening ogenschijnlijk gemakkelijker en goedkoper is?

 

Monier_VI90.jpg

 

Dat ze beter zijn voor het milieu, hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Steeds meer gaan we op zoek naar alternatieve energiebronnen om aan onze energievraag te voldoen en intussen het milieu minder te belasten. Een windmolenpark op je dak is in de meeste gevallen geen optie, dus de zon vormt een mooi alternatief.

 

Maar zonnepanelen hebben meer voordelen, waaronder duidelijke financiële voordelen. Daar kom ik zo op terug.

 

Nu zijn er verschillende soorten te benoemen: zonnepanelen en zonnecollectoren. Er zit een wezenlijk verschil tussen de twee. Zonnepanelen gebruik je namelijk voor het opwekken van elektriciteit, terwijl zonnecollectoren zorgen voor je warmwatervoorziening, niet voor je elektriciteit.

 

Zonnecollectoren zijn in de aanschaf goedkoper, alleen zijn ze afhankelijk van zonnewarmte, niet alleen zonlicht. Door de zonnecollector stroomt namelijk een vloeistof die wordt opgewarmd in de zon en vervolgens zijn warmte afgeeft aan het water in je zonneboiler. In de zomermaanden geeft dat uiteraard een hoog rendement, in de koude wintermaanden is dat wel anders.

 

Zonnepanelen maken gebruik van de energie uit zonlicht en hebben zodoende het hele jaar door effect. Ja, óók op een winterse bewolkte dag: achter de wolken schijnt immers nog steeds de zon! Best een slim idee dus. Via een omvormer wordt de elektriciteit omgezet tot bruikbare stroom in huis.

 

Zeker tijdens zonnige dagen ben je bovendien niet alleen je eigen huis aan het voorzien van stroom, maar nog veel meer huishoudens: het overschot aan wat je opwekt, lever je terug aan de energiemaatschappij. Zo word je dus in feite zelf een soort energieleverancier!

 

Houd er trouwens wel rekening mee dat je meterkast capaciteit biedt voor de omvormer.

 

Hoeveel stroom je opwekt, is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je hebt en dus de hoeveelheid panelen die op je dak passen, als ook de windrichting waarin de panelen worden geplaatst: panelen geplaatst in de richting van het zuiden brengen natuurlijk veel meer op dan panelen die naar het noorden zouden zijn gericht – niet dat iemand dat zou doen, maar je kunt je er wat bij voorstellen.

 

Er zijn zonnepanelen voor schuine daken en zonnepanelen voor platte daken. De eerste worden direct verlijmd op je dak of geïntegreerd in nieuwe dakpannen; de tweede worden los geplaatst onder een hoek, gericht op de meest gunstige windrichting en met ballast verzwaard. Die blijven prima staan, tenzij er een windkracht 11 staat – gelukkig gebeurt dat in het merendeel van het land niet al te vaak.

 

dakpan_zonnepaneel01.jpg

 

En lelijk? Nee joh, allang niet meer.  Je kunt ze tegenwoordig krijgen in dezelfde kleur als je pannen – zelfs in rood – geheel geïntegreerd in een dakpan of volledig frameloos en dakvullend. De tijd van de lelijke aluminium omrande panelen is intussen allang vervlogen.

 

Oké, dus hoeveel zonnepanelen heb je dan precies nodig? Dat is afhankelijk van de grootte van je huishouden en dus je gemiddelde verbruik. Sowieso zeg ik: plaats er zoveel als je ruimte voor hebt. Immers, wat je niet zelf verbruikt, lever je terug. En dat levert centen op! Binnen 7 jaar heb je je investering al terugverdiend. Op websites zoals van Milieu Centraal en Zelfstroom kun je hier meer over lezen.

 

Daar kun je bovendien ook meer lezen over de andere financiële voordelen van zonnepanelen: wist je bijvoorbeeld dat je de 21% btw op de aanschaf en installatie van de panelen terug kunt krijgen? Dan is dat investeringsbedrag plotseling een stuk kleiner.

 

Wil je of kun je echt niet direct investeren, kun je ze bij bedrijven zoals Zelfstroom zelfs huren. Dan is ook direct je onderhoud, enz. geregeld.

 

Dus, kort samengevat: zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zeker op de lange termijn ook voor je portemonnee. En ze zijn tegenwoordig nog mooi ook! Op zo’n heerlijk zonnig dagje zoals vandaag ben je zelfs aan het verdienen ermee, terwijl je tegelijkertijd je steentje bijdraagt aan onze mooie planeet. Prima oplossing lijkt me zo.

 

Zo, weet je dat ook weer. Ik weet niet wat jij gaat doen, maar ik ga nu nog een lekker koel drankje pakken en onderuit zakken. Niks mis met die Hollandse zomer van 2018.

 

Credits:

Milieucentraal

Zelfstroom

Zonnepanelen-info.nl

Zonnepanelen.net

 

Foto credits:

Photo by Alexandru Tudorache on Unsplash

Monier - VI90

Biojournaal via Pinterest